Fem tips på hur du kan minska stressen!

Stressen har blivit en del av vår tids vardag. Överallt hör jag meningar som “jag får inte mitt liv att gå ihop”, “min tid räcker inte till”, “jag är så stressad”.  Jag läste nyligen en artikel om stress och hur man kan stressa ner. Mycket av detta är saker jag och min beteendevetare pratade om när jag själv var sjukskriven pga stress och även saker jag lärde mig när jag utbildade mig till stresscoach.

1. Se över dina vanor – Finns det tid i ditt liv till återhämtning, sömn, motion, avslappning och reflektion?

  • Återhämtning. Hur återhämtar du dig? Har du någon kväll i veckan där du bara kan vara, där kalendern är tom och inga måsten finns? Det är i återhämtning vi samlar kraft och energi så den bör ha sin givna plats i ditt liv.
  • Sömn. Vi behöver även mellan 7-9 timmars sömn per natt som vuxen människa ändå är detta något de flesta av oss tullar på när det blir stressigt i livet.
  • Motion. När det kommer till motion så rekommenderar jag dig varmt att läsa boken Hjärnstark av Anders Hansen, där kan du läsa om hur hjärnan fungerar och hur fysisk träning hjälper oss att hantera och minska stressen. Han rekommenderar oss att röra sig minns 20 minuter pulshöjande träning (gärna 30-45 minuter) minst 2-3 gånger i veckan.
  • Avslappning. Hur slappnar du av? Meditation. Ett varmt bad? En skogspromenad?
  • Reflektionen. Detta är något som få personer jobbar aktivt med. Gör en plan för kommande veckan så som du vill att den ska vara, på söndagen kollar du hur utfallet var och reflekterar över hur det har gått och varför det gick som det gick. Gick det bra så reflektera över vad du gjorde rätt så du blir medveten och kan fortsätta göra detta. Gick det inte bra, reflektera över det och se vad du kan göra annorlunda. Ge dig själv tid att reflektera för det är på de sättet som vi blir medvetna och kan göra förändringar.

2. Vad är viktigt. När vi blir stressade plockar vi oftast bort de saker vi mår bra av och känner glädje till, vi tappar riktningen och ”borden” och ”måsten” är det som tillåts ta över. Se listan ovan och fundera på hur mycket av detta du prioriterar bort under stressade perioder. Orkar du träffa vänner och hitta på saker? Ger det dig energi eller tar det energi?

3. Förändra det som inte fungerar. Fortsätt inte tro att något ska förändra sig själv, du kan inte fortsätta göra på samma sätt som du alltid har gjort om du vill ha ett annat resultat. Så enkelt är det faktiskt. Vill du ha ett annat resultat så måste du göra på ett annat sätt.

4. Acceptera det som inte går att förändra. Livet innehåller svåra och smärtsamma delar. Vissa saker kan vi förändra och andra inte. Den här punkten är viktig! Om vi alltid förväntar oss att livet ska vara härligt och att vi ska må bra då kommer vi bli nedstämda och klanka ner på oss själva och på livet när vi inte mår så bra som vi tycker att vi borde. Alltså skapar vi själva stress inom oss. När vi dömer oss själva och har orimliga krav på oss själva så skapar vi stress, detta är något vi skapar när vi inte tillåter livet att vara både bra och dåligt. Jobba med på acceptansen.

5. Öva på medveten närvaro. Studier visar att de tankar vi tänker så gott som aldrig handlar om nuet. Vi är i dåtid eller framtid i tanken medan livet pågår här och nu. Det finns mass olika appar om mindfulness, olika böcker och övningar.

En övning i mindfulness som du kan testa om du vill utforska detta området mera är att vara närvarande när du äter en måltid. Det innebär att inte ha andra distraktioner såsom tv, mobil eller tidningar. Ta en tugga (kan vara lättare att blunda) smaka på maten, hur känns den i munnen? Vilken konsistens har maten? Vilka smaker kan du känna? Titta på maten på tallriken, hur ser den ut? Var närvarande i varje steg och låt den måltiden få ta tid. Efteråt kan du reflektera över hur det kändes, om det var svårt, lätt, jobbigt osv.

Men framför allt, var snäll mot dig själv.Det finns en person som du alltid kommer vara med och det är du själv! Är du en inre kritiker mot dig själv eller en kärleksfull och accepterande rådgivare? Alla blir vi stressade någon gång, det är en reaktion i vår kropp på en situation som kräver något extra utav oss. Men om stressen pågår under en längre tid utan vila och återhämtning kan kroppen ta skada. Om du känner att det har gått för långt så sök hjälp hos läkare annars försök förändra livet så du får en hållbar vardag. Du ska hålla ett helt liv och du är viktig, glöm inte det.

Ann

 

No Comments

Post a Comment