Har jag rätt att må så här bra?

En konstig fråga kanske ni tycker, men hur många av er har inte varit på en bra plats i livet och undrat vad för dåligt som ska komma härnäst? Att vila i nuet när det känns bra är för många otroligt svårt. En oro kommer krypandes över vad som kan gå fel och närvaron byts ut mot tankar som, tänk om.

Faktum är att vi är mer rädda för ljuset än vad vi är för mörkret. Mer rädda för att lyckas än att misslyckas. Hur kommer det sig kanske ni undrar eftersom de flesta vill väl lyckas? Vi är mer vana vid att hantera svårigheter, vi vet hur vi mår då, det finns en viss trygghet i det tillståndet då det är välkänd mark. Men att lyckas, att må bra, för många kan det vara en så ovan känsla att man börjar sabotera för sig själv så att man sedan kan säga,  ja vad var det jag sa, det skiter sig alltid. Efter sol kommer regn.

Men det behöver inte vara så. Du har rätt att må bra, du har rätt att lyckas med det du tar dig för. Den som står i vägen för det är oftast du själv. Det kan vara lite svårt att ta in om man inte jobbar så mycket med sig själv och även ta ansvaret och äga sitt välmående kan bli alldeles för mycket. 

Att mår bra och känna att vi har rätt att må bra och att lyckas bottnar i hur vi ser på vårt eget värde. Känner vi att vi är värda att lyckas med det vi tar oss för, är vi värda en kärleksfull relation, är vi värda allt det vi har i livet när vi mår bra? Känner vi att vi är det då kommer vi fortsätta skapa förutsättningarna för oss själva att må bra. Känner vi inte att vi är det så börjar vi sabotera för oss själva så att vi tillslut har skapat den verklighet som vi säger att vi inte vill ha.

Så vad kan du göra om du känner igen dig i att du börjar sabotera för dig själv när du är på en bra plats i ditt liv? Börja med att fråga dig själv varför inte du skulle vara värd att ha det som du har, må som du mår osv? Om du ser på andra människor i din omgivning, är de värda att ha det bra i sina liv? Om ja, vad är skillnaden på dig och dem? Varför anser du att de är värda att må bra men inte du? Ifrågasätt dina tankar, sök inåt, vad det är som gör att du inte känner dig värd det du vill ha? Utmana dina “tänk om tankar” när det kommer. Säg till dig själv, – vad som kommer sen kommer jag aldrig veta, nu bestämmer jag mig för att vara här och nu. Att hela tiden komma tillbaka till nuet är det som kommer ta bort tänk om tankarna, i nuet behövs inget tänk om. Öva på närvaron i det som faktiskt händer på riktigt istället för de katastroftankar som bara finns i ditt huvud.

För att det inte ska bli några missförstånd så pratar jag om de gånger vi har svårt att vara trygga och närvarande i vårt välmående, livet går upp och ner och att må dåligt ingår i livet och är inget vi behöver undvika, men att sabotera för sig själv för att du tror att du inte är värd att få ha det bra behöver inte ingå.

 

Tycker du att det är svårt och behöver hjälp att komma vidare så är du varmt välkommen att gå mitt coachingprogram.

Ann

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment