Övning – Hur förändrar vi vårt liv?

Hur tar vi oss från vårt nuläge till vårt önskeläge?

Jag minns inte riktigt hur länge sedan det var jag kontaktade en coach för första gången men jag minns min första övning. Efter ett första introduktionsmöte så fick jag en uppgift för att kartlägga mitt nuläge och mitt önskeläge. Jag skulle välja ut bilder som symboliserar mitt nuläge och sedan göra samma sak för mitt önskeläge. På så vis blev det visuellt för oss båda vart jag befann mig och vart jag ville komma. För mig som är en väldigt visuell person passade denna övning perfekt. Det blev så tydligt, mitt nuläge var mörka bilder och det kändes tungt, allvarligt och ångestfyllt. Mitt önskeläge var totala motsatsen, ljusa glada bilder, med lekfullhet och glädje. Utifrån detta kunde jag med hjälp av min coach börja jobba framåt. Fördelen med att ta hjälp i sin personliga utveckling är att vi själva har svårt att se våra skuggsidor, vi behöver någon som speglar oss för att synliggöra de sidor som vi inte vill se eller veta av, och oftast är det precis de sidorna som står i vägen för oss själva. I mitt jobb som coach använder jag min intuition/magkänsla mycket, jag läser mellan raderna, vad är det som inte sägs, hur ändras tonläget i rösten, vilka områden undviker klienten att prata om osv. det ger mig ledtrådar till att det finns något där som vi behöver jobba med. Här kommer en lightvariant på denna övning som ni kan göra på egen hand.

 

  1. Skriv ut eller klipp ur tidningar bilder som symboliserar ditt nuläge, samla dessa, lägg ut dem på golvet, gör en powerpoint eller klistra upp dem på ett stort papper.
  2. Sen gör du samma sak med ditt önskeläge, alltså hur vill du att det ska vara? Samla bilder som symboliserar det önskade läget.
  3. Skriv upp 10 ord som speglar nuläget. Varför ser ditt nuläge ut så? Vilka val, rutiner och människor runt dig bidrar till nuläget. Är det något som behöver bytas ut, tas bort eller läggas till? Här gäller det att våga vara ärlig mot dig själv, det kan lätt vara så att bortförklaringar och förträngningar kommer i vägen i detta steget när vi gör uppgiften själva.
  4. Kolla på ditt önskade läge. Skriv upp 10 ord som beskriver hur det känns.

 

Efter dessa 4 punkter så har du en målbild som går att bryta ner i mindre delar för att på så vis göra en plan för hur du ska nå det önskade läget.

Vad är det första steget för att nå det önskade läget?

Vad kan du göra denna veckan för att komma närmare ditt önskeläge?

GÖR DET! Handling är A och O i en förändring. Att vara medveten är såklart ett steg på vägen och en förutsättning för att en förändring ska kunna ske, men om du bara går runt och är medveten utan att göra något annorlunda så kommer du inte komma någonstans. Det kommer förmodligen bara leda till mera ångest, skuld och dåligt samvete eftersom du nu vet vad du vill göra men inte gör det. Så vad är det första steget du kan göra denna veckan för att närma dig ditt önskeläge?

Om vi tar mitt eget exempel så handlade det om att göra en djupdykning, jag behövde ta tag i saker jag länge hade skjutit på, coaching, terapi, nya vanor och soul searching. Jag vill känna att jag mådde bra med mig. Ett av mina första saker jag frågade mig var, vad tycker jag är kul? Och började föra in mera saker som gav mig energi och som gjorde mig glad. Det var något jag lätt kunde börja med samma dag, som jag själv hade ansvaret för och som var en enklare förändring att starta med.

Ann

 

No Comments

Post a Comment