Kvartalsavstämning – är du på rätt väg?

Sista mars och det första kvartalet av 2019 har snart passerat, det är dags att göra en kvartalsavstämning för att se att du är på rätt väg. Företag gör sina kvartalsrapporter, som anställd har du regelbundna utvecklingssamtal och tränar du till ett mål så gör du kontinuerliga uppföljningar. Samma sak behöver du göra med din personliga utveckling och hur du lever ditt liv om du vill nå dina mål och drömmar.

Jag brukar göra avstämningar med mig själv så gott som hela tiden men jag tycker det är givande att göra en lite mer utförlig för varje kvartal. Jag ser mig som VD i mitt liv så jag får bestämma vem som får vara kvar, vad som ska förändras och vad som har gjorts bra. Vill du göra en kvartalsavstämning med mig så kan du svara på nedan frågor, fyll gärna på med egna frågor som passar för just dig och dina specifika behov/mål/drömmar.

Vad vill du fortsätta med?
Vad behöver du sluta med?
Vad vill du ta in?

 

Här följer min kvartalsavstämning.

Vad vill du fortsätta med?
Jag vill fortsätta med mina kostvanor som jag mår väldigt bra av.
Jag vill fortsätta göra aktiva val och handlingar mot mina drömmar.
Jag vill fortsätta njuta och vara närvarande i min relation.
Jag vill fortsätta med mina själsliga vanor såsom meditation och visualisering.
Jag vill fortsätta peppa och inspirera genom Instagram.
Jag vill fortsätta med mitt arbete för att minska pms:ens påverkan på mitt liv.
Jag vill fortsätta gå till min coach/terapeut för att utvecklas och lära känna mig själv ännu mera.
Jag vill fortsätta träna zumba.
Jag vill fortsätta prioritera mitt välmående.

Vad behöver du sluta med?
Jag vill sluta bli uppstressad när jag inte har kontroll och sänka kraven på mig själv.
Jag vill sluta känna dåligt samvete när jag känner att jag inte räcker till.
Jag vill lägga mindre tid på människor som sänker min energi.

Vad vill du ta in/börja med?
Jag vill vara mera ute i skog och natur nu när våren kommer.
Jag vill lägga ännu mera tid och energi på min morgonrutin.
Jag vill börja vara ännu noggrannare med vem och vad som får min tid.
Jag vill lägga tid på människor och aktiviteter som ger mig energi och som gör mig glad.

Extra frågor som jag lägger till.

Går jag plus eller minus första kvartalet?
Energimässigt går jag lite minus. Jag har haft mycket för mig och hög workload på arbetet så även om jag jobbat aktivt med återhämtningen så känner jag mig ändå lite på minus.

Är jag nöjd med det första kvartalet? Går det jag gjort i linje med årets tema?
Jag sätter alltid teman för året istället för nyårslöften, mina teman genom åren har varit allt från att vara sann mot mig själv, till att uppleva och njuta osv. I år är mitt tema kroppen, jag vill ta hand om min kropp och där ingår allt från att ta regelbunden massage, till att kolla om jag behöver glasögon till att sluta äta socker och aktivt jobba för att min pms ska bli så lindrig som möjligt m.m. Hur som helst så är jag mycket nöjd med det första kvartalet, jag har gjort många förbättringar som blivit naturliga vanor i mitt liv. Jag känner att jag är på helt rätt väg både vad gäller temat kroppen och vad det gäller större mål för mitt liv. Jag är verkligen påväg mot mina drömmar och det känns helt fantastiskt.

Ungefär så kan min kvartalsavstämning med mig själv se ut. Utifrån ovan frågor så får jag en väldigt klar bild av vad jag trivs med i mitt liv just nu, vad som är viktigt för mig just nu (det kan ju vara olika vid olika tidpunkter), vad jag behöver förändra och även se vad jag ska prioritera framåt.

Är detta en ny vana som du vill göra med mig varje kvartal så sätt dig ner med penna och papper, mobilen eller datorn. Ta 10 minuter och fundera på ovan frågor, fyll i dina svar och spara dem till nästa kvartal då vi gör en ny uppföljning.
Lycka till!

 

Ann

No Comments

Post a Comment